Resor

Aktuella resor

Tidigare resor

Utfärd till Coin 25 mars

Klicka på texten för att få mer info.

Vårresan 2017      

Den 4 april var det dags för vårresan.

Den här gången vände 45 deltagare näsan åt väst-nord-väst, Medina Sidonia. Efter frukoststopp och besök i en naturpark besökte vi ett säreget litet kapell med mängder av utsmyckningar i form av små tavlor. De flesta var mycket amatörmässiga och vad annat kunde de vara. De var nämligen målade och skänkta av vanliga människor som i tavlans motiv visade vad de bad högre makter om hjälp med. Därefter intogs lunch. Sallad, traktens närproducerade specialitet entrecote och hemmagjorda varianter på efterrätter. Mums. Sedan promenerade vi genom staden till museet med de romerska lämningarna. Kommunen var vänliga nog att öppna det så vi kunde komma in på icke-besökstid! Vi kan bara ”göra vågen” inför det fantastiska arbete som dåtidens människor utförde helt utan alla de hjälpmedel som idag står till buds. Vi blev helt bergtagna! Än en gång hade Eva Gevius lyckats överträffa sig själv med ett researrangemang för vår räkning. Hon hade till och med fixat utmärkt resväder!

Höstresa till Barbate 2016-10-27


2016 års höstresa gick till Barbate, en fiskehamn med specialisering på tonfisk. Avfärd i ottan från Marbella, solen hade inte behagat lyfta sig över horisonten. Eller kanske det var jorden som lutat sig åt fel håll. Hur som helst, efter det traditionella frukoststoppet med kaffe och en jättemacka toppad med andalusiskt pålägg i form av krossade tomater och diverse feta produkter var alla på gång. Bussen förde oss lite vid sidan av allfarvägen så vi fick se lite annan natur än den vanliga. Och fåglar. Storkbon och storkar i mängd och parti. De som satt på höger sida i bussen kunde också beundra en gåsgams seglats, en mäktig syn.

Men det skulle ju vara en resa i tonfiskens tecken. I Barbate besökte vi först Herpac, en fiskkonserveringsfabrik. Där fick vi en utförlig beskrivning och visning av verksamheten. Vi var alla varit tvungna att ta på oss skyddskläder (av hygieniska skäl). Efteråt fick vi möjlighet att provsmaka och inhandla varorna. Lunchen intogs hos en restaurang vid Barbates strandpromenad, Bar-Restaurante la Esquina del Tofe. Efter en riklig måltid, både i form av mat och dryck, påbörjades hemfärden. Den gick via Vejer de la Frontera, en typisk ”morisk” by, där vi stannade en stund och strosade kring.

Efter en innehållsrik dag kom vi tillbaka till Marbella vid 21-tiden.

Vår guide var som vanligt Eva Gevius. Hon gav som alltid oss mängder med information. Att ha ett minne som hon är för de flesta av oss bara något man kan önska sig!

/Ulf M

Ubrique 2016-03-17

Vårens resa blev som vanligt ett lyckat evenemang. Deltagarna, guiden, resmålet och inte minst vädret var starkt bidragande orsak till detta. På minst sagt slingrande vägar utmed hisnande stup tog vi oss från Marbella till Ubrique. Efter, för en pensionär, en start i svinottan lindrades vår vånda när vi fick vår vid det här laget traditionella frukost vid niotiden. Efter ett nedslag i en ost-, korv- och souvenirbutik fick vi tillfälle att besöka en fabrik där skinn från olika djur gjordes om till väskor. Jag kan trösta er alla krokodilälskare med att allt inte är krokodil som ser ut som sådan. Man kan uppenbarligen få en kossas skal att likna en krokodils! Strövtåg i vårvärmen och slöfika föregick en måltid i tjurfäktningsarenan som inte lämnade någon resenär hungrig. Vi fick också en rundvisning i arenan där man stolt visade upp ortens stolthet Jesulin de Ubrique på en mängd fotografier. Även ett urval av hans offer på arenan förevisades i form av uppstoppade tjurhuvuden, med eller utan öron. Men det var tur att de nyblivna tjurfäktarlärlingarna Åke och Sören bara fick möta en tjur med ett framhjul och två mänskliga bakben, annars hade de nog kunnat bli föremål för uppvisning också!

Trötta embarkerade vi bussen och ljudnivån sjönk raskt till lugna, djupa andetag ackompanjerade med lägre biljud. Nöjda med en utmärkt dag i trevligt sällskap nådde vi Marbella vid 19-tiden och ser fram mot höstens utflykt som är planerad att inträffa vecka 43. Så nu kan ni köpa höstens flygbiljetter!

/Uffe

2015-11-10 Ryska museet och bilmuseet i Malaga

Tisdagen den 10 november tog vi direktbussen till Malaga. Först besökte vi Museo Ruso och beundrade “gammal” konst från Ryssland. Bilmuseet fick också besök. När jag stoppat ner kameran fick vi se ännu häftigare bilar, kläder och hattar. Värt ett besök.

2015-10-29 Archidona

Höstresan den 29 oktober hade Archidona som slutmål. Men på vägen dit gjorde vi ett antal stopp. Först stannade vi vid den rikt utsmyckade lilla kyrkogården i Casabermeja. Även om de som vilar där antagligen inte har någon större behållning av den vackra platsen så får i alla fall de som besöker den en rofylld skönhetsupplevelse. Troligen första gången en turistbuss ormat sig dit upp. På färden ner till motorvägen hade Eva ordnat poliseskort med blåljus och allt! Det efterföljande frukoststoppet med molletas och kaffe satt perfekt, tänk vad onyttigheter är gott!

Färden fortsatte till Andalusiens första och enda pistagenötsodling. Flera lär vara på gång då klimatet är passande och lönsamheten är betydligt högre än för alternativet olivodling. Av beskrivningen föreföll det som om odlingen var förknippad med en hel del arbete. Alla träd ympas på lämplig stam som planterats enligt ett visst mönster. Hanträden hade åtta honträd att pollinera med vindens hjälp. I vanlig ordning är det bara honorna som bär frukt och hanarna som är vackrast! Skörden sker maskinellt.

Därefter till en kooperativ anläggning för olivfruktshantering där vi guidades sakkunnigt av den kvalitetsansvarige.

Vid det här laget var vi på grund av de intressanta besöken en timma efter vårt schema så den efterföljande promenaden i Archidona före lunchen inskränkte sig till att gå till det åttakantiga torget där det fanns förfriskningar att inhandla.

Lunchen var i vanlig Eva-anda en kulinarisk resa i Spansk mathållning. Friterade grönsaker, champinjonhattar med inkråm, något som jag kallar fläsklägg (fantastiskt smaksatt och mört kött) samt ett antal smakprover av efterrätter. Inte undra på att de flesta sov gott i bussen under den efterföljande hemresan. Tack Eva, som alltid väl planerad och genomförd resa!

2015-10-21 Estepona

Den 21 oktober gav sig 16 personer upp i ottan. Vi skulle nämligen besöka Estepona i allmänhet och deras ORCHIDARIUM samt Arkeologiska museet i synnerhet. Byggnaden, där man planterat en mängd olika orkidéarter, är i sig en sevärd skapelse. Orkidé är den artrikaste växtfamiljen (35000). Vi fick klart för oss att det finns tre olika växtställen för orkidéer, uppe i träden, på berg eller i jord. De trädväxande varianterna tar all näring den behöver ur luften så den parasiterar inte på träden. De olika arterna avger allehanda lukter/dofter, allt från asliknande till parfym. Anläggningen är väl värd ett besök också nu på hösten även om blomningsperioden i stort sett var över. De som är intresserade av rester från forna Estepona-området kan med fördel besöka det Arkeologiska muséet.

2015-03-26 gick resan till Lanjarón i Alpujarras.

Temat: Vatten, socker och rom!

2014-11-06 åkte vi till Cádiz.

Vi besöker salahallen och på hemvägen besöker vi en av
många vinbodegor för att provsmaka Jerez/Sherry-vinet.