Aktiviteter

Fasta aktiviteter

Måndag

På måndagar mellan 17.00 – 19.00 träffas vi för att fika eller äta några tapas på Café Cripan. Adressen är Calle Alonso de Bazán 12.

Vi kommer även att hålla enklare utbildning i vardags spanska i anslutning till träffen på Cripan. Mer information finns under Aktiviteter / Spanska för nybörjare.

Tisdag
På tisdagar har vi vanligtvis en aktivitet som föredrag, trivselkväll, vandring, utflykt eller annat.

Onsdag
– 11.00 Boule, Parque Vigil de Quiñones
– 16.00 Bridge, Pata Negra – under saluhallen

Torsdag
– Plump kl. 13.00 på Meetingpoint, under saluhallen

– Spanska med fokus på kommunikation via Zoom. Starttid 17.00 och vi håller på i cirka 40 minuter.

Fredag
– 11.00 Boule, Parque Vigil de Quiñones
– Varannan vecka grillar vi direkt efter boulen.

Planerade aktiviteter

– 27/03 Fika på Cripan
– 27/03 Vi lär oss spanska
– 29/03 Parboule - Tävling
– 29/03 Boule
– 29/03 Bridge
– 29/03 Bridge
– 30/03 Plump och Damlunch
– 30/03 Prata spanska - träning via Zoom möten
– 31/03 Boule
– 31/03 Säsongens sista fredagsmiddag
– 03/04 Fika på Cripan
– 03/04 Vi lär oss spanska
– 04/04 Säsongsavslutning med middag
– 05/04 Boule
– 05/04 Boule
– 05/04 Bridge
– 06/04 Prata spanska - träning via Zoom möten
– 07/04 Grillning efter boulen
– 10/04 Fika på Cripan
– 12/04 Boule
– 12/04 Bridge
– 17/04 Fika på Cripan
– 19/04 Boule
– 19/04 Bridge
– 21/04 Grillning efter boulen
– 24/04 Fika på Cripan
– 26/04 Boule
– 26/04 Bridge
– 03/05 Bridge
– 05/05 Grillning efter boulen
– 19/05 Grillning efter boulen

Våra boksamtal har nu uppehåll och återupptas efter sommaren. Vi har kommit överens om att vi ska läsa ”Underverken” av den spanska författarinnan Elena Medel samt Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

Tidigare Aktiviteter

Här hittar du lite dokumentation och bilder från tidigare aktiviteter.

Våren 2018

Vårens aktiviteter inleddes den 6 februari med en promenad på ca 5 kilometer till Museo Ralli. Som vanligt en fin och sevärd utställning av främst latinamerikanska konstnärers alster. Efter den andliga spisen fick vår lekamen sitt då vi fortsatte vår vandring till Puerto Banus och Pizzeria Picasso som med otrolig hastighet tillgodoser sina gästers beställningar.

Nästa planerade aktivitet blev vandringen i Marbellas gamla stadsdelar den 20 februari. Vår medlem Eva ledde vår vandring i gränder och prång och delgav oss sina kunskaper.

Den 27 februari hade vi besök av Tarya Lyrefelt som gav oss information om organisationen av sjukvården i Marbella-området. Vi fick oss många nyttiga och användbara kunskaper om hur vi ska agera om och när det blir så illa att vi behöver utnyttja spansk sjukvård i närområdet.

Den 6 mars var det så dags för den egentliga uppstarten av vårsäsongen, årsmötet. Uppslutningen var mycket god, 48 stycken varav 46 deltog i den efterföljande trivselkvällen. Årsmötet förlöpte väl, styrelsen beviljades som väntat ansvarsfrihet. Protokollet finns för övrigt tillgängligt på annan plats. Vår möteslokal på San Cristobal klarade av det höga antalet besökare med ljudnivån, som stiger allt eftersom, är besvärande.

Strandboulen lever en tynande tillvaro. När det blir dags för tävling dyker det upp deltagare. Pelles cup genomfördes den 12 mars och förra årets lägga mästare Hasse Bodén och Henrik Wassén lyckades försvara sin titel.

Enligt ”tradition” besöker Mats Björkman från Sydkusten oss en gång på våren och en gång på hösten. Vårbesöket skedde den 13 mars och var som alltid mycket välbesökt och informativt. Turerna i Katalonien och det allmänpolitiska läget stod i centrum för det en timma långa föredraget.

Vår vårresa gick av stapeln den 20 mars. Den här gången åt nordost, till Cueva de las Ventanas vid Piñjar. Dit åkte vi för att titta på en ”fönstergrottan” som varit bebodd under lång tid, dock inte numera. Här fanns diverse lämningar, bland annat förstenad avföring efter förhistoriska djur, så kallade koproliter. Här fanns också droppstenar att beskåda. Lång restid men det var det värt!

Den 21 mars var det parbouletävling där deltagandet var större än på många år. Även denna tävling spelas i cup-form men det krävdes ändå fyra omgångar för att vaska fram segrarna. Nya mästare blev överraskande Barbro Hall och Ulf Malm efter några mycket hårda matcher. Efter väl förrättat värv serverade grillmästarna Christer och Gunnar hamburgare och korv vid en av grillarna i bouleparken, ett mycket uppskattat initiativ!

Den 27 mars berättade Inger Weijdlig om spansk kultur och tradition, också detta ett mycket välbesökt föredrag. Inger utlovade ett fortsatt informationsgivande i höst, denna gång med fokus på foton från Marbella innan det blev ett modernt samhälle av klass.

Säsongen lider mot sitt slut men den 3 april genomfördes en ny trivselkväll som gick i påskens tecken. Som för det mesta dukades en buffé upp, denna gång förstärkt med en liten silltallrik och tillhörande dryck.

Den egentliga säsongsavslutningen gick av stapeln i trädgården hos familjen Weijdling den 10 april. Där serverades tapas som styrelsemedlemmar burit med sig. Trots att vädrets makter gaddat ihop sig kunde aktiviteten genomföras, helt beroende av att det finns tak att gömma sig under. Det var ett under att det bara var servetter som blåste bort! Ett stort tack till Inger och Bosse som gång efter gång låter oss förlägga aktiviteten hos dem!

En gemensam ytterligare aktivitet genomfördes den 17 april, en utflykt till Ojen och naturparken. Efter besöket och granskningen av växtligheten under Bosses ledning där uppe samlades man för att äta tapas nere i byn. Också detta helt enligt vad traditionen bjuder.

/Ulf Malm

Hösten 2017

Marbella 7 december 2017

Resumé över höstens aktiviteter

Vi genomförde i vanlig ordning höstupptakten i trädgården hos paret Weijdling.  Vi kan konstatera att det numera är i tidigaste laget att starta upp i mitten av oktober. Allt fler av flyttfåglarna dröjer med resan söder ut. Jag tror inte att det har något med den globala uppvärmningen att göra. Möjligen indirekt då lägenhetsuthyrarna nu behåller de höga sommarhyrorna även under oktober. Hur som helst, de som hade möjlighet att närvara trivdes.

Tisdagen den 24 oktober gästades vi av Ruben Larsen som gav oss sin syn på det ekonomiska läget i Europa. Hans annorlunda analysmodell bygger på invånarnas skuldsättningsgrad relativt livslönen i de olika länderna. Den ger resultatet att Norge och Sverige ligger absolut sämst till. I konsekvens med detta är det i stället i södra Europa som den ekonomiska tillväxten kommer att ske. Den som lever får se.

Den traditionella boqueróne-lunchen den 27 oktober samlade många, glädjande nog också ett antal nya medlemmar. Den genomfördes i en något avvikande tappning, där vi förutom den friterade fisken även fick sallad och en paélla.

Som inledning till trivselkvällen den 31 oktober höll Ulf Larsson en uppskattad information om förutsättningarna för och implantering av nya tänder, något som kan vara aktuellt vid vår ålder. Vid efterföljande tuggvänliga mat- och dryckesintag skapades inga nya behov av implantat, dock hög stämning och gott humör!

Den 7 november genomfördes ”en favorit i repris”. Det var Mats Björkman som talade om ”Spanien just nu”. Denna gång fokuserade han helt och hållet på läget i Katalonien. Vi fick oss inte bara nuläget till livs utan även den historiska bakgrunden. Historien upprepar sig: vältaliga företrädare för en uppfattning kan ställa till det rejält om man också får tillräcklig uppbackning av sociala media typ press och TV. Närvaron vid föredraget var mycket stor, vi fyllde nästan salen i museo Cortijo!

Den 14 november informerade Inger Weijdling om styrning av och vardagsliv i Spanien. Hon har lovat att fortsätta med kulturskillnader gent emot Sverige och traditioner under våren, en stund som vi ser fram mot.

Den 21 november var det åter dags för Mats Björkman att inta talarplatsen. Den här gången talade han under rubriken ”Spanska inbördeskriget”, en lika fängslande som blodig historia.

Den 23 november var det så dags för höstens endagsresa. I en välfylld buss ställdes kosan mot Antequera. Där besökte vi först Dolmerna, det gamla gravområdet. Därefter vidare mot ännu äldre skapelser utan mänsklig inblandning, bergs-/stenformationerna uppe i Torcal. Vi hade en fantastisk tur med vädret, promenader i landskapet kunde genomföras i kortärmat i stället för täckjacka som många befarat. I vanlig ordning guidade Eva Gevius och i lika vanlig ordning hade hon letat upp ett lunchställe som kunde erbjuda lokala specialiteter. De hade satt samman en mycket välsmakande och uppskattad måltid. Efter lunchen var det dags att påbörja färden mot Marbella som gick via dammarna vid El Chorro, Coin och Ojén.

I år firar Finland sin 100-åriga självständighet. Det föranledde den finska afton som trivselkvällen en 28 november omvandlades till. Den mycket välbesökta kvällen inleddes med att Jari Reponen berättade om Finlands historia med tyngdpunkt på krigen mot Ryssland under 30- och 40-talen. Den något utöver det vanliga måltiden, med finskt ”stuk”, hade skapats av våra finska medlemmar, tack för insatsen.

En numera traditionell höstavslutning är kaffet med tillhörande glögg efter boulespelet i anslutning till 1a advent. I år hade pepparkakorna ersatts av mandelformar med vispgrädde och sylt, ett utbyte ingen hade anledning att klaga på. Tack Bea! Och tack Boo för din insats med blandningen av röd- och starkvin smaksatt med glöggkryddor och lite spets!

Utflykten till Malaga för att beskåda julskyltningen och annat sevärt genomfördes den 5 december. Inger guidade som vanligt, tack.

Andra pågående arrangemang som pågår löpande förtjänar också att nämnas. ”Kurserna” i spanska kan med fog betecknas som succé. Kommunen har haft vänligheten att ställa en lokal till vårt förfogande vilket gjort det möjligt att ta emot de upp till 20 personer som vill skapa sig en inblick i det språk som vi dagligen möter här nere. Tack till entusiasterna Inger och Barbro som tappert kämpar med att försöka banka in nya ord i redan överfyllda pensionärshuvuden!  Också boulens pånyttfödelse måste nämnas. Under det strävsamma paret Lundhs ledning har deltagarantalet åter stigit till en nivå som överskrider banornas omfattning. Anm. Kommunen gjorde för något år sedan om tre banor till lekplats men så långt har vi inte kommit i degenereringen att vi har haft användning för den!

Nu återstår bara att önska alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År!

Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo!

Ulf Malm

Våren 2017              

Klicka på bilderna för större och bredare format./Barbro

20170324_140347 (2) 20170324_140628 (2) 20170324_133416 (2) 20170411_180420 (5) P.OjénP.Ojén2     

Verksamheten startade tisdagen den 14 februari med ett föreningsmöte och en trivselkväll på San Cristobal. Starten verkade efterlängtad. Styrelsen befarade att det skulle bli en tillställning för några få men det kom inte mindre än 35 gäster. Många glada återseenden efter juluppehållet. Som alltid dukades en smaklig buffé upp. Det åts, dracks och tävlades under en allt högre ljudnivå.

Ett andra föreningsmöte beträffande de mindre stadgeändringarna hölls i samband med bokbytet på Cripán den 20 februari. Ändringarna gällde när årsmötet ska hållas och ändrad ordningsföljd på dagordningens punkter för årsmötet. Den som är intresserad av stadgarna i sin helhet hittar dem under fliken ”styrelsen”/årsmöten här på hemsidan.

Den 21 februari guidade Eva Gevius oss under en stadsvandring i Marbella. Vi startade nere i Alamedaparken, tog oss genom gamla stan allt högre upp. När vi passerat den övre gamla stadsmuren vände vi ner mot centrum och stannade på Pata Negra för att äta en typisk spansk måltid. Ett antal tapas med andra ord.

Den 28 februari tog 12 medlemmar bussen till Estepona där vi flanerade runt på egen hand och beundrade hur ren och snygg staden är. Bara de fantastiska väggmålningarna är anledning nog att resa dit. Efter några timmar sammanstrålade vi åter för att inta gemensam lunch.

Den 7 mars var det så dags för årsmöte, den normala årsupptakten. Ett par av den gamla styrelsen hade valt att lämna sina uppdrag och nya, friska krafter valdes in. Såväl Inger Weijdling som Monica Wahlström avgick. En ny ordförande valdes, Barbro Hellne, och Bea Lundh ersatte Monica. Nämnas bör att styrelsen varit helt intakt i hela sex år! Efter årsmötet utbröt sedvanlig trivselkväll, 28 deltagare.

Den 13 mars avgjordes Pelles cup. De gamla fleråriga cupvinnarna detroniserades redan i första matchen av de ”gamla rävarna” Maud och Georg Hultgren. De fick sedan på nöten själva i finalen mot den nya konstellationen ”H-na”, Henrik Wassén och Hasse Bodén.

Den 14 mars blev vi blåsta i dubbel bemärkelse. Mats Björkman skulle hållit föredrag vilket fick ställas in i sista stund på grund av sjukdom. Den andra blåsningen stod vädergudarna för.

Den 21 mars hade vi på nytt en trivselkväll. Vi kunde notera att dessa kommet lite väl tätt, det avspeglades i deltagarantalet. Men vi som var där skrattade och hade roligt. Inte minst de som blev utvalda att delta i ”Let´s dance”-tävlingen där Charlotta Nylin och Christer Lundh korades till mästare. Det blir gärna bra när deltagarna bjuder på sig själva!

Boulen för en tynande tillvaro. Detta till trots ställde hela 10 lag upp i parboule-mästerskapen som genomfördes den 24 mars. Vi trodde nog lite till mans att Claes och Gea skulle få svårt att försvara sin titel men alla sådana funderingar kom på skam. De hade helt enkelt vilat sig i form. Kom otränade (sa de i alla fall) och stod som segrare efter fyra matcher. Maken till koncentration får man leta efter! Efter andras slickade sår förtärdes nygrillad korv och hamburgare i bouleparken. Christer Lundh blev inte mästare i boule men han var och förblir vår grillmästare (hoppas vi)!

Den 28 mars hade Mats Björkman piggnat till och höll sitt föredrag ”Spanien idag” inför 33 åhörare. Mats var som alltid väl påläst och värd att lyssna till. Jag upphör inte att förvånas över människors girighet och man kan ju undra om alla med den läggningen samlas i politikerleden? Som tur är stöter man i alla fall inte på dem i den dagliga samvaron här i Marbella. Mats återkommer vid två tillfällen under hösten med nya föredrag.

Den 4 april var det så dags för vårresan. Se fliken ”Resor”.

Säsongen officiella avslutning skedde på numera traditionellt sätt med en samling i paret Weijdlings trädgård där 33 personer gottade sig i solen och mumsade på tapas. Här togs också tillfället i akt att säga några tackord till Inger för väl genomfört ordförandearbete. Mat hade hon redan bjudits på Taberna Gaspar där inte mindre än 25 medlemmar samlats en fredagskväll.

En utflykt till naturparken i Ojén genomfördes den 18 april där Bosse Weijdling i vanlig ordning guidade oss i florans värld. Efteråt intogs gemensam lunch av de 12 personer som deltog.

Nu kan vi se fram mot och hoppas på en skön sommar för alla, inte minst AHN-medlemmarna! Vi ses i höst på samma ställe som vi slutade, det vill säga i Weijdlings trädgård den 17 oktober!

Vid tangentbordet

Ulf Malm

Hösten 2017

Hösten bara försvann. Arkivet av minnen fylldes på med lite av varje.

Fredagen den 4 november avnjöts den traditionella boquerone-lunchen. I år hade Tres Pepes svikit oss och semesterstängt sin verksamhet men vi blev väl omhändertagna av grannrestaurangen nere vid playan.

Veckan därpå, 8 november, var det dags för en trivselkväll på San Cristobal. Som vanligt många besökare, hög stämning och ljudnivå. Kvällens utmaning var en variant av ”Så ska det låta”. På nytt visade det sig att det totala hjärnsläppet drabbar oftast de agerande. Men vad gör väl det när det bara rör sig om lek! Roligt var det i alla fall.

Den 11 november tog Richard Björkman med oss på en utflykt till en liten by i bergen. Resan skedde i Museo Cortijo med hjälp av bilder. Hans personliga anknytning till en gård där uppe gav honom möjlighet att på ett speciellt och ingående sätt berätta om livet på landet och dess innehåll. Föredraget var mycket intressant som det alltid blir när någon delar med sig av sitt eget liv.

Veckan därpå var det storebror Mats som på ett mycket välbesökt föredrag delgav oss det senaste av det politiska läget/spelet i Spanien. Jag upphör inte att förvånas över att politiker efter politiker första och största intresse förefaller vara att sko sig på andras bekostnad! En sådan fostran är oändligt långt från den som delgavs i min egen familj när jag växte upp. Där var ”att göra rätt för sig” A och O. Hur som helst, Mats´ halvårsvisa uppdatering av oss är alltid lika initierad och intressant!

Den 29 november hade vi en ny ”trivselkväll”. Den här gången med extra aktiviteter. Inledningsvis serverades pepparkakor och glögg. Vi hade planerat att detta skulle ske i samband med bouleavslutningen. Men den regnade inne till gagn för icke-boularna som nu också bjöds på ett av julens tillbehör. Kvällen fortsatte med ett föredrag om ”Projekt Casimirsborg”. Björn Becker, vår AHN-medlem, presenterade sitt och hustru Louise arbete med att återställa Casimirsborg, en herrgård i Gamleby-trakten, till ett skick liknande det den en gång varit. Många var de som fashionerades av och beundrade det nedlagda arbetet. Efter den följande frågestunden startade intagandet av energi i form av en jultallrik, buffé och medhavda drycker.

Den 7 december gjordes en gemensam utflykt till Malaga. Vi besökte det ryska museet där en separat Chagall-utställning pågick. Min egen slutsats var att denne ryss inte hade särskilt mycket att glädjas över i sitt liv. Åtminstone framgick detta inte av hans måleri eller av den speakerröst som presenterade tavlorna. Deras fasta utställning är i sig också värt ett besök. Efter lunch tog vi oss in till centrum för att beskåda den pågående julskyltningen. En del orkade stanna i Malaga till dess ljusspelen startade, andra flydde nöjda hem till Marbella på seneftermiddagen.

Med detta var höstsäsongen slut, väl mött efter nyår!

Grått Nytt Hår på er alla!

Ulf M

Hösten 2016

Så var vi igång igen. Marbella sig likt, snyggt och rent. På de flesta sätt. På programmet står ju alltid säsongsupptakt som första aktivitet. I år genomfördes den 18 oktober. Till att börja med verkade det som om vi varit för tidigt ute men det rättade till sig. Över trettio personer infann sig till slut i den trädgård där vi brukar hålla till. Föreningsledningen hade som alltid skapat tapas och införskaffat tillbehör i form av cava som deltagarna bjöds på. Vi i Marbella-föreningen har ju glädjen att ha medlemmar bosatta i Nueva Andalucia. De brukar ibland förgylla våra träffar med sin närvaro, så också den här gången. Och i vanlig ordning tog de med sig de flesta priserna hem. Den här gången i form av lotterivinster, vanligen handlar det om segerpremier i boule-tävlingar!

Den 25 oktober lät Bo Öberg oss på ett förtjänstfullt och engagerat sätt få inblick i det arbete som Triple A bedriver när det gäller att ta hand om herrelösa husdjur. Synd bara att så få tog tillfället i akt att närvara.

/Ulf M

 Hej igen!

Vi har väl haft det ungefär lika varmt alla. Ett helt osannolikt väder för svenska breddgrader med sommarvärme långt in i september. Vi på södra ostkanten, Sveriges framsida, har drabbats av en torka som uteslutet sådana normala saker som bär- och svampplockning i skog och mark. Och dessutom en lågvattennivå i sjösystemet som inte setts de senaste 150 åren. Det är som det är, någon tillfällig syndaflod har inte heller synts till, andra delar av befolkningen har tydligen stått för det syndfulla som skulle bestraffas.

Nu får det bli Marbella för några månader. En rivstart i mitten av oktober med säsongsupptakt och snart nog dags för vår höstresa. I år tidigarelagd för att den inte ska kollidera med medlemmarnas barnbarns invasion på sydkusten under deras höstlov. Väl mött på våra aktiviteter, se annan plats på vår hemsida.

Ulf M

Våren 2016

Vårens slutspurt inom AHN i Marbella blev lika intensiv som vanligt. Plötsligt och helt oväntat har mars övergått i april och det hade blivit hög tid att tänka på vad som måste göras på hemmaplan. Dels det vanliga vårbruket och dels vad som inte blev gjort i höstas innan naturen drog ner rullgardinen. När vi väl kom hem upptäckte vi varför vi inte fått några rapporter om skogsmöss i fällorna: ett antal mer eller mindre vilda katter hade installerat sig under vårt hus! Hoppas att vårens tillströmmande fåglar kan hitta några skyddade platser för att reda sina reden!

Nåväl, nu till det som bör rapporteras. De sista tisdagsaktiviteterna innehöll ett alltid lika intressant och välinitierat föredrag om Spanien och dess politiska situation. Och nu vet vi att det Mats Björkman siade om också har inträffat: det har utlysts nyval ”te vikken nötta dä nu hava kan”.

Vi hade planerat att på nytt besöka orkidémuseet i Estepona men det ställdes in då samstämmiga röster meddelade att mycket av blomsterprakten och miljön hade gått ner sig. Vi har senare läst om att kommunen kommer att ta nya tag med en ny entreprenör vid rodret.

Men de planerade trivselaktiviteterna genomfördes naturligtvis! Först trivselkvällen som samlade så många deltagare att vi fick hyra dubbla lokaler, sedan som avslutning den numera traditionella samlingen, kick-outen, i Inger och Bosses trädgård med tapastilltugg.

Bosse gör förresten vad han kan för att utbilda oss vad beträffar de växter som finns på diverse platser i området. Först en tur till Ojén och deras naturpark, en vecka senare en vandring i stadsparken (Parque de la Constitución). Jag kan inte begripa hur det är möjligt att komma ihåg alla namnen på växterna, har själv fullt upp med att minnas namnen på våra medlemmar. Uppe i Ojén avslutade vi utflykten med att äta tapas på torget bland alla marknadsstånd, en miljömässig fullträff!

Efter några veckor hemma i Sverige, där vi under den senaste veckan fått låna spanienvädret, kan jag konstatera att det mesta är sig likt. Flugsnapparhanarna slåss om reviren vid fågelholkarna och sjunger sig hesa i väntan på att honorna ska dyka upp. Göken gal oftast i väster och maskrosorna har överlevt vintern och rostaggarna är lika vassa som vanligt. Syrenerna har efter värmen full beredskap att slå ut rekordtidigt. Båten är i sjön. Det nya är som sagt katterna, de har också sina bataljer men på nätterna. Inget ont som inte har något gott med sig. Jag såg en talgoxe som samlade ulltussar från en katt för att göra sin valda fågelholk mjuk och behaglig invändigt!

Trevlig sommar alla läsare!

Ulf M

Vårens aktiviteter

Vårens aktiviteter har knappt hunnit börja innan de tar slut. Vårvistelsen i Marbella tycks lång och härlig när vi står där huttrande och frysande i väntan på en anslutning till flygplatsen. En (det heter inte man längre, förmodligen allt för maskulint) måste ju klä sig så att det inte blir för varmt vid ankomsten till Malaga. Sedan hinner en bara installera sig innan det drar igång. AHN-verksamheterna alltså. Och vips har tre fjärdedelar av tiden förbrukats. På vad undrar ni kanske som läsare. Jo, en del ska jag berätta nedan.

Boulen lever fortfarande ett ganska stillsamt liv. Men det finns hopp, nya friska och unga aktivister har dykt upp. En som lovat sig själv att aldrig ta i ett bouleklot (efter barndomens ständiga bocciaspel) är numera en ivrig och duktig boulespelare! Det är sådant vi gamlingar behöver. Bridgespelet lockar många, det finns plats för fler! Fredagskvällarnas restaurangbesök lockar också många. Numera klarar matställena av att dela upp långbordets nota på de olika deltagarna. Det var ett elände förr när vi satt där och skulle göra det själva!

Mötesverksamheten startade med årsmötet, den gamla styrelsen är inte helt utsliten men nya krafter tillkom välbehövligt in i den inre kretsen. Annars är risken allt för uppenbar att de gamla hjulspåren blir så djupa att ingen orkar styra upp ur dem innan det blir för sent.

Tisdagsmötenas fortsättning blev ”diamanter” och ”guld”. Sakkunniga föredragshållare bidrar till medlemmarnas förkovran (inte förkorvan som jag hörde en man läsa upp en gång!) uppe i Museo Cortijo i likhet med tidigare säsonger. Och trivselkvällar på San Cristobal är alltid lika populära.  Men de är inte helt oproblematiska. Det är nämligen näst intill omöjligt att göra sig hörd om en (inte man!) så skulle vilja! Det är i alla fall bättre så än om det vore tyst som i graven!

/Uffe

Parboule 2016-03-06

Parboulen 2016 bjöd på flera jämna uppgörelser uppe i Parque Vigil de Quiñones. De som behärskade banorna bäst visade sig, som så många gånger förr, vara Gea och Claes. Det kanske beror på att de är gamla golfare. Banorna måste nämligen läsas lika noggrant som en green före puttning. Lutar det hit eller dit, är det stenhårt eller lösgrus på den tänkta bollbanan? Men vi spelar ju tävlingen i cup-form så vi har ju alla samma förutsättningar att ge motståndarna på nöten oavsett vilken banvariant drabbningen utspelas på. Efter ett par omgångar stod finalspelet mellan nämnda par och Lena/Henrik som fick vika ner sig. Vi gratulerar särskilt segrarna och alla som tog sig till kvartsfinal (vilket var alla) i en väl genomförd tävling ”uti vårsolens glans!”

/Uffe

Pojklek

Karlar blir aldrig vuxna påstår kvinnor. Tur är väl det säger vi män. Då kan vi som barn leka. Och män leker bäst ihop med män. För då behöver vi inte vare sig vårda språket eller imponera på någon. Och vi kan vara så råa och sanningsenliga mot varandra som bara barn kan vara. När kvinnorna tycker vi är larviga som leker är det bara ett uttryck för avundsjuka. Anser vi män. Så det så. Männens lek är egentligen ingen lek. Men den är bara blodigt allvarlig om någon får en pil i sig eller råkar tappa bouleklotet på foten. Men leken är oerhört viktig i alla fall!

/Ulf

Tidigare aktiviteter 2015

Den 29 november hade vi en vid det här laget traditionell avslutning på boulen. Det innebär kaffe, glögg, Barbros berömda saffransbullar och pepparkakor efter avslutat bouleande. En mycket trevlig och uppskattad aktivitet. Inte blir den sämre när solen ger härlig höstvärme som komplement!

2015-11-29 13.00.30
2015-11-29 13.01.41
2015-11-29 13.01.50

Den 24 november genomförde vi en mycket välbesökt trivselkväll på Hotel San Cristóbal. För att evenemanget ska vara genomförbart i den hyrda lokalen är 40 personer något av en maxgräns. I vanlig ordning är det största problemet med trivselkvällarna att kunna göra sig hörd vid de gemensamma aktiviteterna. Men det är ju ett gott tecken på att besökarna trivs och glömmer eventuella dagliga trivialiteter. Tack till arrangörerna.

Den 17 november besökte Mats Björkman, Sydkusten oss. Han kommer på vårt uppdrag en gång på våren och en gång på hösten. I vanlig ordning berättade han om läget i Spanien på sitt oefterhärmliga sätt. För dagen stod kataloniernas strävan efter självständighet, de tre största politiska partiernas jämförbara storlek inför vinterns val och Marbellas underkända stadsplan i centrum för informationen.

2015-11-03 ”Fia i backen” visar kläder

Fia Ensgård informerade om de designers hon jobbar med, om deras kläder och lite om sin butik. Hon presenterade de olika kläderna och stilarna samt berättade varför hon valt dessa. Vi var 14 damer hemma hos Inger Weijdling. Tack Inger för att vi fick vara hos dej.

2015-10-22 Boquerone

Tres Pepes stod i vanlig ordning för anrättandet av de boquerone som vi varje år ger oss i kast med. I år den 22 oktober. En del av oss mumsar i sej dem som de är, andra föredrar att lämna ryggben och stjärtfena till återvinningen. Jag tillhör de senare. I Cadiz visade en dam oss hur man ska göra: höger hand i stjärtfenan, vänster närmast där huvudet suttit. Sedan är det bara att ”gnaga” av köttet, lite kladdigt med ack så effektivt!

Klara, färdiga, gå!

Höststarten känns som ett sprinterlopp. Ett högt tempo. Men det kan inte vara ett sådant för då skulle vi nått målet nu.

Från ett liv där skogens sus och fåglarnas kvitter bildar ljudkuliss till Marbella där vi ackompanjerats av trafikbrus, minislägga, huggmejsel och vinkelslip insvepta i damm som kom svävande in på samma sätt i lägenheten som man kan se dimma rulla fram över havet. Då är det uppfriskande att komma ut i AHN:s aktiviteter.

Den officiella starten skedde i paret Weijdlings trädgård. Den 13 oktober samlades nästan 40 medlemmar för att återse ”gamla” vänner, avnjuta tapas och ventilera sommarens äventyr. Men då hade redan kortspelen och bokbytena pågått en tid.